2 pientä kysymystä sinulle, joka olet työurallasi valintatilanteessa

Oletko parhaillaan jonkin työelämääsi tai uraasi koskevan, vaikealta tuntuvan valinnan edessä?

  • Pitäisikö lähteä vai jäädä?
  • Mihin suuntaan olisi paras lähteä?
  • Mikä tarjolla olevista vaihtoehdoista olisi viisainta valita?

Työelämän valinnat ovat usein aidostikin vaikeita. Toisinaan teemme niistä kuitenkin itse vaikeampia kuin niiden tarvitsisi olla. Jos olet parhaillaan valintatilanteessa, ja päätös tuntuu kohtuuttoman vaikealta, kysy itseltäsi seuraavat kaksi kysymystä.

1. Mistä olen tällä valinnalla oikeasti päättämässä (ja mistä en ole)?

Työelämän valintoihin sekoittuu helposti kaikenlaisia niihin oikeasti kuulumattomia asioita. Kun olet oikeasti etsimässä vastausta esimerkiksi sen tapaisiin kysymyksiin kuin:

Millaisessa työssä voisin seuraavaksi viihtyä?

Millaisessa ympäristössä haluaisin viettää työpäiväni seuraavien parin vuoden ajan?

Mitä uutta haluaisin seuraavaksi oppia?

… asiaan saattaa epähuomiossa sekoittua myös sellaisia kysymyksiä kuin:

Pidetäänkö minusta / arvostetaanko minua, jos valitsen…

Olenko onnistunut / epäonnistunut, jos valitsen…

Millainen loppu(työ)elämästäni tulee, jos valitsen…

Tällainen ylimääräinen painolasti voi tehdä työelämän valinnoista kertaluokkaa dramaattisempia kuin ne oikeasti ovatkaan. Erityisen suuri riski tällaiselle asioiden sekoittumiselle on silloin, kun harkitsee tekevänsä jotain itselleen tai ympäristölleen epätyypillistä: siirtyvänsä urallaan hierarkiassa alaspäin (kun on aiemmin edennyt tai ihmiset ympärillä etenevät pääosin ylöspäin), ottavansa vastaan ”vähemmän hienolta” kuulostavan työn tai tekevänsä jotain muuta sellaista, mitä omalla alalla tai omissa porukoissa ei yleensä ole tapana tehdä.

Jos jokin omaan uraasi liittyvä päätös tuntuu kohtuuttoman vaikealta, mieti siis aivan aluksi, mistä kaikesta olet juuri tällä valinnalla oikeasti päättämässä — ja erityisesti: mistä et ole.

2. Mikä on kaikkein tärkeintä juuri nyt?

Kaikkiin ei-triviaaleihin valintoihin ja päätöksiin liittyy helposti miljoona asiaa: on monensorttisia plussia, miinuksia, mahdollisuuksia, riskejä ja loputtomasti muutakin huomioitavaa. Lopputuloksena vaaka ei kallistu kunnolla oikein mihinkään suuntaan, ja koko asian ajattelemisesta saa lopulta vain päänsä kipeäksi.

Monesti onkin hyvä ajatus poistaa monimutkaiseksi käyneen valinnan ympäriltä kaikki ylimääräinen tauhka miettimällä, mikä on juuri nyt, juuri minulle ja juuri tämän valinnan kohdalla kaikkein tärkeintä. Useimmat valinnat voi nimittäin monimutkaisuudestaan huolimatta redusoida lopulta melko rajalliseen joukkoon oikeasti tärkeimpiä asioita.

Mitä asiat ovat sinulle tämän valinnan kohdalla kaikkein tärkeimpiä, ja miltä vaihtoehtosi näyttävät, kun katsot niitä vain näiden tärkeimpien asioiden valossa?

Toivottavasti näistä pienistä kysymyksistä oli apua. Tsemppiä päätöksentekoon!


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: