Haluaisitko muuttaa työelämäsi, mutta rohkeuden puute estää? Kaipaatko lisää rohkeutta, mutta et tiedä, mistä sitä voisi saada?
Olen kirjoitellut rohkeudesta aiemminkin (muun muassa täältä), mutta ajattelin lähestyä aihetta tällä kertaa hieman toisenlaisesta näkökulmasta.
Alla siis kolme tärkeää kysymystä sinulle, jota rohkeuden puute estää lähtemästä muutokseen.
1 Tiedätkö, mikä on pohjimmiltaan se pelko, jonka voittamiseen tarvitset rohkeutta?
Muutos herättää aina epävarmuutta. Pelon ja epävarmuuden syyt ja aiheet kuitenkin vaihtelevat ihmisestä ja muutoksesta toiseen.
Voimme pelätä muutokseen liittyen monia asioita. Ainakin:
- Epäonnistumista
- Epätietoisuutta (hallinnan ja kontrollin puutetta, tai tuntematonta ylipäätään)
- Muutosprosessin raskautta
- Osaamattomaksi paljastumista
- Muiden ihmisten mielipiteitä ja/tai kommentteja
- Saavutetun aseman / statuksen menettämistä
- Muutoksen vaikutuksia muuhun elämään ja ihmissuhteisiin
- Taloudellisia menetyksiä tai riskejä
- Sitä että lopputulos onkin kaiken vaivan jälkeen pettymys
Sekä vaikka mitä muuta, ja monesti useampaakin asiaa yhtä aikaa.
Päällimmäisenä mielessäsi oleva pelko ei ole välttämättä perimmäinen syy sille, miksi muutos herättää pelkoa tai kauhua. Sen takana voi olla muuta: toisia pelkoja, joita et kunnolla itsekään tunnista, tai toisia asioita, joita et oikeastaan haluaisi itsellesikään myöntää.
Mitä paremmin ymmärrät, mitä oikeasti pelkäät, sitä helpompaa sinun on miettiä, miten ja mistä rohkeus tuon pelon voittamiseen voisi löytyä.
2 Tiedätkö, mitä muutoksella pohjimmiltaan tavoittelet ja miksi tuo asia on sinulle tärkeä?
Aina rohkeusongelma ei ole rohkeuspuolella. Se voi olla myös ns. motivaatiopuolella.
Voimme haluta (ja usein haluammekin) kaikenlaisia asioita, mutta jos syyt eivät ole henkilökohtaisesti riittävän suuria ja riittävän selkeitä, melkein mikä tahansa este voi olla liian suuri ylitettäväksi.
Ja toisin päin: Kun pelissä on riittävän isoja asioita, monet aiemmat pelot ja huolet (”Mitähän tuttavani tästä ajattelevat?”) menettävät merkityksensä.
Joskus on niinkin, että vasta välttämättömyys ajaa muutokseen. Kun on ensin törmännyt päin seinää — kirjaimellisesti tai kuvainnollisesti — eikä takaisin ole paluuta, rohkeutta alkaakin löytyä.
Jos rohkeuden puute vaivaa, onkin hyvä miettiä, onko oma syysi muutokselle juuri nyt riittävän suuri, riittävän kirkas ja riittävän tärkeä:
- Onko se niin suuri ja tärkeä, että olet sen vuoksi valmis ottamaan riskejä ja katsomaan silmiin asioita, joita muutokseen liittyen eniten pelkäät?
- Onko se niin suuri ja tärkeä, että olet sen vuoksi valmis kohtaamaan myös hankalat hetket, joita muutokseen lähteminen tuo väistämättä mukanaan?
3 Ethän yritä tehdä muutosta itsellesi väärällä tavalla?
Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä uramuutos. Rohkeuden puute voikin joskus johtua siitä, että yrität tehdä muutosta itsellesi väärällä (turhan pelottavalla) tavalla.
Joillekin sopivat isot liikkeet, vaikka sitten välillä naamalle kaatuen:
- Ronski irtisanoutuminen ilman tietoa tulevasta
- Rohkea hyppy opiskelijaksi, yrittäjäksi tai aivan toisenlaiseen työhön
- Asioiden opettelu samalla, kun niitä jo tekee
Toisille puolestaan sopii paremmin rauhallisempi eteneminen:
- Pienemmät askeleet
- Pienemmin riskit
- Varovaisemmat kokeilut
- Eteneminen hieman hitaammin, mutta samalla kenties isoimmat ruhjeet välttäen
Myös aika pohdinnasta toimintaan vaihtelee. Jotkut ovat valmiita lähtemään liikkeelle nopeasti, kun taas toiset haluavat pohtia pidempään.
Monilla erilaisilla tavoilla pääsee maaliin. Siksi voit hyvin valita juuri sinulle sopivan tavan. Sellaisen, jossa et joudu ottamaan kerralla liian suuria askeleita ja jossa riskit pysyvät sinulle hallittavan kokoisina.
On oikeastaan vain yksi tapa, jolla ei pääse perille, ja se on paikoilleen jääminen. Jos haluat tehdä muutoksen, askeleita on otettava. Niiden pituuden, tahdin, suunnan ja tyylin voit kuitenkin päättää itse.
Lopuksi
Rohkeuden puutteen taustalla voi olla monia erilaisia syitä. Ne voivat liittyä historiaasi, kokemuksiisi, ajatuksiisi, odotuksiisi, elämäntilanteeseesi… mutta joskus myös siihen, miten ja miksi olet muutosta tekemässä.
Voisivatko omat syysi (tai ainakin osa niistä) löytyä jotakin yllä olevista kolmesta kysymyksestä pohtimalla? Ja jos kyllä, niin mitä kysymystä?