3 mahdollista syytä, joiden vuoksi et ole löytänyt uutta suuntaasi

Haluaisitko löytää työelämällesi uuden suunnan, mutta ankarasta pohtimisesta ja loputtomasta pyörittelystä huolimatta et vain onnistu keksimään, mikä uusi suuntasi voisi olla?

Tästä kirjoituksesta löydät kolme tavallista syytä, joiden vuoksi uuden suunnan löytäminen voi olla vaikeaa. Löytyisikö tästä joukosta ainakin osasyy myös oman uramuutoksesi jumittamiselle?

1. Omat uskomuksesi jumittavat sinua vanhaan

Meillä kaikilla on uskomuksia itsestämme, maailmasta ja siitä, mikä elämässä on tärkeää ja tavoittelemisen arvoista. Silloin kun et kaipaa elämääsi muutosta vaan haluat asioiden pysyvät ennallaan, uskomuksesi palvelevat sinua todennäköisesti hyvin. Ne tuovat maailmaasi selkeyttä, etkä joudu joka aamu herätessäni pohtimaan, kuka tänään olisit ja mitä elämässäsi tavoittelisit.

Uutta urasuuntaa etsiessäsi samoista uskomuksista voi kuitenkin tulla kuitenkin este muutoksellesi.

Et luultavasti näe, mitä kaikkea voisit itse olla, koska olet tottunut näkemään itsesi tietynlaisena ihmisenä ja tietynlaisissa rooleissa. Et näe myöskään kaikkia vaihtoehtoja, koska uskot joidenkin niistä olevan mahdottomia, epärealistisia tai muuta sellaista — ilman, että olisit varsinaisesti selvittänyt, onko asia todella niin. Lisäksi sinulla, kuten meillä kaikilla, on ajatuksia siitä, millaiset valinnat ovat elämässä hyviä ja järkeviä. Vastaavatko nämä ajatukset enää omia arvojasi, vai ovatko ne pikemminkin heijastumaa ympäristösi ajatuksista ja arvoista tai jäänne omasta historiastasi?

Kun haluat löytää työelämällesi uuden suunnan, joudutkin todennäköisesti tarkastelemaan uudelleen omia uskomuksiasi, joista osaa olet kantanut mukanasi hyvinkin pitkään.

2. Ajattelet, että sinun pitää tietää lopputulos ennen kuin voit lähteä liikkeelle

Yleisen sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Lisäksi pitää tietää mihin on menossa, jotta voi päästä sinne. Uramuutosten kohdalla nämä viisaudet eivät kuitenkaan toimi.

Jos olet yrittänyt löytää uutta suuntaasi jo pitkään, mutta et silti vain keksi mitä voisit tai haluaisit työelämälläsi tehdä, jumisi on hyvin todennäköisesti ainakin osittain sisäinen. Kyseessä on samanlainen prosessi kuin missä tahansa elämänmuutoksessa: Jotta näkisit uusia vaihtoehtoja, joudut muuttumaan itse. Ja jotta voisit muuttua itse, joudut tekemään jotakin toisin kuin ennen.

Uusi suunta löytyykin harvoin pelkästään itsekseen pohtimalla (tai ahkeralla googlailulla). Sen sijaan se vaatii toimintaa*. Toimeen kannattaa ryhtyä jo silloin, kun uusi suuntasi on vasta epämääräinen ajatus tai hatara hahmotelma. Koska jos jäät odottamaan kaiken valaisevaa ahaa-elämystä kotisohvallasi, saatat joutua odottamaan loppuikäsi :(

* Toiminta voi olla paljon muutakin kuin työpaikan vaihto. Esimerkiksi johonkin uuteen ja kiinnostavaan asiaan perehtyminen tai erilaisista kuvioista oleviin ihmisiin tutustuminen voivat olla hyvää toimintaa siinä vaihteessa, kun olet vasta hahmottelemassa, mihin suuntaan saattaisit olla menossa.

3. Etsit aina samoilla tavoilla ja samoista paikoista

Mitkä ovat olleet tähän asti keinojasi uuden suunnan etsinnässä?

Etsitkö netistä tietoa ammateista, koulutuksista tai työpaikoista? Jutteletko aiheesta lähipiirisi kanssa? Ehkä käyt sisäistä pohdintaa ja yrität sen avulla selvittää, kuka olet ja mitä haluat?

Mitä ikinä teetkin: keinosi eivät välttämättä ole huonoja, mutta jos vastaukset löytyisivät yksin noilla keinoilla, ne olisivat luultavasti jo löytyneet.

Jos olet ollut pidempään jumissa, onkin aika kokeilla jotakin uutta:

  • Puhu sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa et ole aiemmin (tai pitkään aikaan) puhunut.
  • Perehdy johonkin aiheeseen tai asiaan, joka kiinnostaa sinua, mutta jota et ole ennen kokeillut.
  • Jos olet etsinyt itseäsi sisäisen pohdiskelun avulla, kokeile vaihteeksi toimintaa.
  • Tee ylipäätään itsellesi uusia asioita ja seuraa, mitä tapahtuu.

Jumitumme helposti vanhoihin ajatuksiimme, tapoihimme ja kaavoihimme — silloinkin, kun etsimme jotain uutta. Uuden suunnan löytäminen vaatii kuitenkin uudenlaisia keinoja. Mitä ne voisivat sinun kohdallasi olla?


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: