Haluaisitko tehdä työelämässäsi toisenlaisia valintoja kuin ihmiset ympärilläsi?
Ehkä haluaisit siirtyä vähemmän vastuulliseen tehtävään samaan aikaan, kun muut etenevät uratikkailla ylöspäin. Ehkä harkitset siirtymistä alalle, jolla maksetaan pienempää palkkaa tai jota pidetään vähemmän arvostettuna. Tai yhtä hyvin toisin päin: Kenties haluat edetä urallasi ja tavoitella ulkoista menestystä, vaikka sitä pidetään omassa ympäristössäsi ulkokultaisena.
Vaikka et haluaisi olla ihminen, joka välittää muiden mielipiteistä, ajatus erilaisen valinnan tekemisestä voi tuntua vaikealta. Tästä kirjoituksesta löydät vinkkejä siihen, miten voit lähteä edistämään haluamaasi muutosta näistä tunteista huolimatta.
Miksi toisenlaisten valintojen tekeminen on vaikeaa?
Jokaisella alalla, ammatissa ja sosiaalisessa ympäristössä on omat arvoasteikkonsa — joko ääneen lausutut ja tai hiljaisesti jaetut: Mikä on hienoa ja tavoittelemisen arvoista? Millaiset valinnat ovat hyviä ja ihailtavia? Kuka on onnistunut tai menestynyt (ja kuka ei ole!)?
Kun lähdet muuttamaan työelämääsi omassa ympäristössäsi epätyypilliseen suuntaan, lähdet tavoittelemaan asioita, joita ihmiset ympärilläsi eivät yleisesti pidä tavoittelemisen arvoisina. Samalla saatat joutua luopumaan jostain alallasi tai piireissäsi yleisesti arvokkaana pidetystä, kuten hienosta tittelistä tai paikasta himoitussa organisaatiossa. Tällaiset yleisiin arvoasteikkoihin sopimattomat valinnat voivat herättää ympäristössäsi kummastusta, ja muiden mahdolliset kommentit tai ihmettely voivat tuntua epämukavilta.
Muiden ihmisten mahdollinen suhtautuminen ei kuitenkaan ole yleensä yhtälön vaikein asia. Vielä isompi vaikutus on omilla ajatuksillasi — koska mitä suurimmalla todennäköisyydellä olet itse sisäistänyt nuo samat arvoasteikot.
Kun vietämme missä tahansa ympäristössä ja seurassa riittävästi aikaa, alamme väkisinkin imeä itseemme sen arvoja ajatuksia ja arvoja. Oman ammattialasi kohdalla alan tämä sisäistäminen alkoi luultavasti jo opiskeluaikanasi — tai mahdollisesti vielä aiemmin, jos kasvoit lapsuutesi ja nuoruutesi ympäristössä, joka jakoi nuo samat arvot. (Tämä ei ole lainkaan harvinaista. Monet meistä päätyvät opiskelemaan ammattiin, joka sopii lapsuuden ja nuoruuden arvoympäristöömme.)
Vastavirtaan uimaan lähtiessäsi joudut siis painimaan paitsi muiden ihmisten mielipiteiden myös omien, ristiriitaisten ajatustesi kanssa. Ristiriidassa ovat tällöin yhtäältä se, mihin haluaisit nykyisin uskoa, ja toisaalta se, mihin kaikesta huolimatta edelleen uskot.
Kuinka tehdä toisenlaisia valintoja (kaikesta huolimatta)?
Kun haluat ottaa etäisyyttä ympäristösi uskomuksiin ja arvoihin, sinulla on käytettävissäsi ainakin kolme keinoa.
Tunnista, mistä uskomukset ja arvostukset ovat peräisin
Ensinnäkin sinun on hyvä tunnistaa, mistä uskomukset ja arvot, joiden mukaan et halua enää toimia, ovat todennäköisimmin peräisin. Tämä vähentää niiden vaikutusvaltaa. Kenen arvoja ja ihanteita nämä itse asiassa ovat? Kenen tavoitteita täytän, jos jatkan elämistä näiden ihanteiden mukaan?
Mitä kauempaa historiastasi nuo arvostukset kumpuavat ja mitä pidempään olet niiden vaikutuspiirissä elänyt, sitä sitkeämmässä ne todennäköisesti ovat. Kun tunnistat, mistä ne ovat tulleet — ja etteivät ne pohjimmiltaan, tai ainakaan enää, ole omiasi — voit kuitenkin vähitellen alkaa muuttaa niitä. Et ehkä nopeasti tai täydellisesti, mutta silti muutoksesi onnistumisen kannalta riittävästi.
Toimi toisin, vaikka se tuntuu epämukavalta
Paitsi että ajattelu muuttaa toimintaa, mekanismi toimii toisinkin päin: toiminta muuttaa ajattelua. Hyödynnä tätä mekanismia omassa muutoksessasi.
Voit aloittaa toisin toimimisen saman tien tekemällä pieniä epäkonventionaalisia valintoja. Teen näin siitä huolimatta, että niiden tekeminen tuntuu hieman epämukavalta. Kun alkaa toimia toisin pienissä asioissa, huomaa ihan konkreettisesti, ettei maailma sittenkään kaatunut. Tämä puolestaan tuo vähitelleen rohkeutta alkaa toimia toisin myös isommissa asioissa.
Etsi uudenlaista seuraa
Olemme sosiaalisia olentoja ja omaksumme siksi itseemme niiden ihmisten ajatuksia, joiden kanssa vietämme paljon aikaa. Kun haluat eroon vanhoista ajatuksistasi ja arvoistasi, ala siis viettää mahdollisimman paljon aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät jaa samoja arvoja ja ihanteita — eivätkä luultavasti tajuaisi niitä, vaikka yrittäisit selittää.
Vaikka kulttuurissamme on paljon yhteisesti jaettua, moni ajatus työelämästä vaihtelee alan ja taustan mukaan. On todella silmiä avaavaa, kun joku toisenlaisten arvojen työelämästä tuleva sanoo esimerkiksi:”Siis anteeksi, mutta miten niin olet epäonnistunut, jos lopetat tuon kauhean ja stressaavan työsi ja menet sinne mihin haluat? Mistä ihmeestä olet tuon keksinyt?!”
Niinpä!
Lopuksi
Vaikka muutoksen tekeminen voi toisinaan tuntua tuskastuttavan hitaalta, jokainen liike poispäin vanhasta vie kohti uusia ajatuksia ja uutta arvomaailmaa.
Ja kun on päässyt riittävän etäälle, jonain päivänä sitä havahtuu: ajattelinko tosiaan joskus noin? Silloin tietää päässeensä toiselle puolelle :-)