Sanotaan, että työelämän valinnat kannattaa rakentaa omien vahvuuksien varaan. Monesti se onkin hyvä neuvo.
Haluan tuoda tällä kirjoituksella aiheeseen kuitenkin näkökulman, johon harvemmin törmää ja josta moni omaan työelämäänsä muutosta etsivä voisi hyötyä: joissain tilanteissa vahvuuksistasi voi tulla muutoksellesi myös taakka. Kerron tässä kirjoituksessa, milloin ja miksi näin voi käydä.
Kun kaipaat työelämääsi muutosta, vahvuuksistasi voi joskus tulla taakka
Kun tein työkseni uravalmennusta, tapasin usein ihmisiä, joilla oli paljon vahvuuksia. Heillä oli aina ollut. He saattoivat olla samaan aikaan esimerkiksi analyyttisiä, luovia, taitavia ongelmanratkaisijoita ja monenlaisten ihmisten kanssa sujuvasti toimeen tulevia.
Tällaiset ihmiset ovat siitä onnekkaita, että heille olisi työelämässä tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Siis olisi, jos he tunnistaisivat kaikki vahvuutensa ja pohtisivat uravaihtoehtojaan avoimin mielin ja omista lähtökohdistaan käsin. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu.
Ympäristömme arvottaa vahvuuksiamme eri tavalla. Olemme saaneet — ja saamme aina — eniten tunnustusta niistä vahvuuksistamme, joita lähipiirimme ihmiset arvostavat. Kenties olit lapsena sekä matemaattisesti lahjakas että sujuva kirjoittaja? Todennäköisesti ympäristösi huomasi näistä vahvemmin jomman kumman, riippuen siitä, millaisessa perheessä ja naapurustossa satuit kasvamaan. Moni valitseekin ensimmäisen opiskelu- tai ammattialansa etupäässä tällaisten muiden tunnistamien vahvuuksien pohjalta.
Nuoruuden valinnat perustuvat toki (pitkälti vähäisen elämänkokemuksen vuoksi) aina osin sattumaan ja muiden ihmisten vaikutukseen, mutta samaan ansaan voi langeta myös silloin, kun etsii aikuisena työelämälleen uutta suuntaa. Moni meistä pitää aikuisenakin parhaina ominaisuuksinaan niitä asioita, joista olemme saaneet muilta ihmisiltä eniten kiitosta ja arvostusta. Mutta ovatko nuo muiden sinussa tunnistamat vahvuudet sellaisia, joiden käytöstä saat itse iloa? Ohjaako niiden varaan rakentaminen sinut työpaikkoihin ja tehtäviin, joissa itse viihdyt? Jos vastaus kumpaan tahansa kysymykseen on ei, vahvuuksistasi voi tulla muutoksellesi taakka.
Millaisia taakaksi muodostuvat vahvuudet voivat olla?
Taakaksi muutoksellesi voivat muodostua asiat, joissa olet taitava ja hyvä mutta jotka eivät tuo sinulle iloa vaan tuntuvat pikemminkin velvollisuudelta. Nämä vahvuudet tunnistaakin usein siitä, että niitä ajatellessa mieleen ensimmäisenä tuleva sana ei ole ”haluan” vaan pikemminkin ”kannattaa”, ”on järkevää” tai ”pitäisi”.
Taakaksi muodostuvat vahvuudet voivat olla ainakin kahden sorttisia. Kyseessä voi olla taito tai kyky, joka on joskus tuottanut sinulle aidosti iloa ja tuntunut omalta. Koska aika ja elämä kuitenkin muuttavat meitä, se mikä toi elämääsi iloa ja tyytyväisyyttä vuosia sitten, ei ehkä tuo sitä enää. Kyseessä voi olla myös vahvuus, jonka käyttämisestä et ole koskaan aidosti nauttinut. Muut ovat vain aina nähneet tuon taidon sinussa, ja sen käyttäminen on siksi tuonut sinulle ulkoista huomiota, arvostusta tai kiitosta.
Toisinaan taakaksi muodostuneet vahvuudet voi tunnistaa siitä, että muilla ihmisillä on niistä seuraavan tyyppinen mielipide:
”Älä nyt siitä ainakaan luovu. Sehän on sulle ihan mieletön vahvuus!”
Ja ehkä sinusta itsestäsikin tuntuu siltä, että kyseessä on paras (tai ainoa?) valttikorttisi työelämässä. Olisihan aivan hullua heittää koko juttu noin vain yli laidan. Vai olisiko?
Vahvuuksistaan ei kannata tehdä itselleen taakkaa
Omannäköinen työelämä on hyvä rakentaa vahvuuksien varaan, mutta ensisijaisesti sellaisten vahvuuksien, joita itse haluat jatkossakin käyttää. Muut asiat on aivan OK heittää yli laidan — siltikin vaikka joku muu niitä kadehtisi tai ihailisi. Sinun ei ole pakko roikottaa mitään asiaa mukanasi koko loppuelämääsi vain siksi, että olit siinä joskus hyvä.
On myös hyvä huomata, että vahvuudet, joiden käyttämisestä et itse nauti, tuskin ovat edes parhaita vahvuuksiasi. On nimittäin raskasta olla ainakaan pidemmän päälle parhaimmillaan asiassa, jota ei edes haluaisi tehdä.
Jos siis etsit työelämääsi muutosta, suhtaudu itseesi ja vahvuuksiisi avoimin mielin. Olet luultavasti hyvä — tai voisit ainakin harjoituksella sellaiseksi tulla — useammassa asiassa kuin itse ajattelet.