Miten omista unelmistaan voi jalostaa toteuttamiskelpoisia?

Onko sinulla jokin työhön tai työelämään liittyvä unelma, jota et kuitenkaan usko voivasi toteuttaa sellaisenaan?

Olen kirjoittanut tässä blogissa aiemmin siitä, ettei unelmasi tarvitse olla heti toteuttamiskelpoinen, vaan voit jalostaa siitä paremman. Tässä postauksessa kerron, miten voit käytännössä jalostaa unelmaasi realistisemmiksi — ja samalla usein myös alkuperäistä paremmaksi.

(Sivuhuomio: Jos sinulla ei ole yhtäkään työhön liittyvää unelmaa, voit siirtyä lukemaan toista kirjoitusta: Unelmatyö vai unelmiin sopiva työ?)

Miten omista unelmistaan voi jalostaa toteuttamiskelpoisia?

Sinulla on ehkä jokin omaan elämääsi tai työuraasi liittyvä unelma.

Jos kaikki olisi mahdollista, jos mitään rajoitteita ei olisi, haluaisin…

Kaikki ei kuitenkaan ole mahdollista, ja kaikenlaisia rajoitteitakin on. Ja vaikka osa mieleesi tulevista rajoitteista on todennäköisesti kuviteltuja tai liioiteltuja, osa voi olla ihan todellisiakin. Pitääkö unelma siis hylätä?

Epärealististakaan unelmaa ei tarvitse, tai kannatakaan, hylätä suoriltaan. Sen sijaan sitä kannattaa jalostaa. Jalostetut unelmat ovat paitsi realistisempia myös usein alkuperäistä unelmaa parempia. Voimme nimittäin helposti unelmoida aloista, joilla emme todellisuudessa viihtyisi, tai työpaikoista, jotka eivät oikeasti sovi meille lainkaan.

Käytännössä unelmiaan voi jalostaa kolmella tavalla:

  1. Pohtimalla
  2. Tutkimalla
  3. Kokeilemalla

Käyn seuraavassa läpi näistä jokaisen erikseen. Voit halutessasi hypätä myös suoraan siihen kohtaan, joka sinua eniten kiinnostaa.

1. Omien unelmien jalostaminen pohtimalla

Ensimmäinen keino omien unelmien jalostamiseen on pohtiminen. Tämä on keinoista ainoa, jonka voit halutessasi toteuttaa vaikka kokonaan kotisohvalla istuen. Siksi siitä on usein helpoin aloittaa.

Pohtimisesta on hyvä aloittaa myös siksi, että voit säästää myöhemmistä vaiheista paljon aikaa, kun et lähde turhaan tutkimaan tai kokeilemaan jotakin, jonka olisit voinut jo pohtimalla huomata vääräksi suunnaksi.

Kun lähdet jalostamaan unelmaasi pohtimalla, sinun kannattaa pohtia erityisesti seuraavia kahta asiaa:

Mikä on unelmasi ydin?

Pohdi ensinnäkin, mikä unelmassa vetää sinua puoleensa. Mikä siinä kiehtoo?

Jos unelmoit ryhtyväsi vaikka puutarhuriksi, niin ovatko kasvit se juttu? Konkreettinen tekeminen? Työn jäljen näkeminen? Luonnonläheisyys? Esteettisyys ja kauneus? Paluu perusarvojen äärelle? Ulkona oleminen? Luovuus? Vuodenajat ja kausityö? Se, että kaikki tuntemasi puutarhurit ovat olleet mukavia ihmisiä?

Kuten esimerkistä huomaa, vaihtoehtoja on tyypillisesti paljon. Jos tunnistat, mistä omassa unelmassasi on pohjimmiltaan kyse, pystyt luultavasti keksimään useita vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa kyseinen asia. Jotkut niistä saattavat olla jopa alkuperäistä parempia.

Mitä unelma oikeastaan edustaa?

Toiseksi pohdi, onko unelmassasi lopulta kyse juuri siitä asiasta, josta unelmoit — vai edustaako keksimäsi ratkaisu itseasiassa jotakin aivan muuta?

Mainostajat ovat kautta aikojen olleet hyviä tarttumaan olemassa oleviin haluihimme ja tarjoamaan niihin valmiita ”ratkaisuja”. Jos esimerkiksi haaveilet, että olisit läheisempi perheesi kanssa, sinulle myydään lomamatkoja, iso keittiönpöytä tai uusi tila-auto.

Samalla tavalla on olemassa uraunelmia, joita meille ”myydään” ratkaisuiksi tiettyihin tilanteisiin.

Jos kaipaat esimerkiksi lisää vapautta, siihen on olemassa valmis unelmakuvasto. (Yrittäjäksi? Joogaohjaajaksi tai eräoppaaksi?) Joskus olemmekin saattaneet poimia unelmamme suoraan tällaisesta kuvastosta. Se ei tietenkään automaattisesti tarkoita, että unelma olisi sinulle väärä, mutta asian huomaaminen voi auttaa tunnistamaan, mistä unelmassasi on oikeasti kyse.

Joskus unelma voi myös edustaa etupäässä pakoa nykyisestä. ”Jotain mahdollisimman erilaista kuin tämä.” Vaikka pako voi houkuttaa, näissäkin tilanteissa on hyvä pohtia, mitä elämääsi oikeasti pidemmän päälle kaipaat.

Kun tunnistat, mistä tarpeesta tai kaipuusta unelmasi sinulle pohjimmiltaan kertoo, voit alkaa miettiä vaihtoehtoisia tapoja, joilla tuo tarve tai kaipuu voisi toteutua (ehkä jopa paremmin kuin alkuperäisellä idealla).

2. Omien unelmien jalostaminen tutkimalla

Käsityksemme erilaisista aloista, töistä ja työpaikoista perustuu usein vähintään yhtä paljon mielikuviin kuin todellisuuteen. Tämä pätee yhä lailla positiivisiin kuin negatiivisiinkin käsityksiin.

Voit mielikuviesi vuoksi unelmoida työstä, jossa et oikeasti viihtyisi hetkeäkään. Tai voit mielikuviesi vuoksi ohittaa töitä, jotka todellisuudessa vastaisivat hyvinkin sitä, mitä työelämältäsi kaipaat ja tarvitset.

Koska omia unelmiaan ei tietenkään kannata rakentaa mielikuvien varaan, unelmia kannattaa pohtimisen lisäksi jalostaa tutkimalla. Tutki ainakin seuraavia:

Missä kaikkialla oman unelmasi ydin voisi toteutua?

Jos olet jo tunnistanut, mistä omassa unelmassasi on pohjimmiltaan kyse (ks. tämän postauksen kohta 1: Omien unelmien jalostaminen pohtimalla), tutki missä kaikkialla oman unelmasi ydin voisi toteutua.

Tämä on pohjimmiltaan salapoliisityötä. Voit alkuun googlailla tai lueskella työpaikkailmoituksia (jälkimmäistä en tosin välttämättä suosittele — kerron jossain myöhemmässä kirjoituksessa miksi). Paras tietolähde ovat kuitenkin muut ihmiset.

Suosittelenkin, että otat tavaksi kysellä erilaisissa töissä ja työpaikoissa olevilta ihmisiltä heidän töistään. Kavereilta, kaverien kavereilta, harrastuskavereilta, tutuilta, naapureilta, kummin kaimoilta. Tai milloin juttelit viimeksi niiden entisten opiskelu- tai työkavereittesi kanssa, jotka päätyivät sittemmin aivan toisenlaisiin töihin?

Koskaan ei voi etukäteen tietää, mistä tai keneltä ratkaiseva vihje lopulta tulee.

Millaista unelmoimasi työ oikeasti on?

Jos puolestaan joku tietty työpaikka, ammatti tai tehtävä kiinnostaa sinua, selvitä mahdollisimman nopeasti, millaista se oikeasti on.

Selvitettäviä asioita voivat olla esimerkiksi:

  • Mistä tekemisestä työpäivät oikeasti koostuvat?
  • Mihin työssä pääsee oikeasti vaikuttamaan (ja mihin ei)?
  • Keiden kanssa työssä ollaan vuorovaikutuksessa, ja millaisessa hengessä tämä tyypillisesti tapahtuu?
  • Mikä työssä on mukavaa / ikävää?
  • Mitä vaaditaan, jotta työhön pääsee?
  • Mitä vaaditaan, jotta työssä pärjää ja viihtyy?

Myös tässä paras tietolähde ovat usein ihmiset, jotka tekevät (tai ovat tehneet) kyseistä työtä.

Suositus: Älä ohita tätä vaihetta!

Olen huomannut, että moni uutta uraa pohtiva ohittaisi mielellään tutkimisvaiheen. Varsinkin ihmisten kanssa puhuminen on usein kynnyksen takana.

Eikö asiaa voisi vain pohdiskella itsekseen ja ehkä parin luotetun kaverin kanssa? Lisäksi voisi hieman googlailla, ja se olisi sitten siinä?

Vahva suositukseni sinulle kuitenkin onkin: Älä ohita tätä vaihetta. Voit löytää töitä, joita et tullut edes ajatelleeksi, ja jokin niistä voi olla unelmatyösi. Voit myös säästää monta vuotta ja paljon harmia, kun et lähde jahtaamaan unelmaa, joka ei kuitenkaan sopisi sinulle (ja tämä olisi ollut selvitettävissä etukäteen).

Mitä unelmaasi liittyvää asiaa voisit lähteä ensimmäiseksi tutkimaan, ja keneltä voisit saada siihen liittyen tietoa?

3. Omien unelmien jalostaminen kokeilemalla

Pohtiminen ja tutkiminen ovat hyviä keinoja omien unelmien alustavaan jalostamiseen. Kuitenkin vasta kokeilemalla selviää, mihin unelmastasi on ja millaiseksi se lopulta muotoutuu.

Omaa unelmaansa kokonaisuudessaan ei tietenkään pääse kokeilemaan. Mutta onneksi sen elementtejä voi usein kokeilla.

Kokeile perehtymistä

Liittyykö unelmaasi jokin asia tai aihe, johon voisit lähteä perehtymään? Lue kirjoja tai oppaita, käy kurssi tai keskustele asiaa paremmin tuntevien kanssa.

Kun alat perehtyä kunnolla mihin tahansa itsellesi uuteen asiaan, melkein mitä tahansa voi tapahtua. Opit asioita, joita et olisi osannut edes kysyä. Saat ideoita, joita et voi vielä edes aavistaa. Maailmankuvasikin voi vahingossa muuttua ?

Yksi aihe voi myös johtaa toiseen. Voit esimerkiksi löytää sivupolun, joka alkaakin kiehtoa alkuperäistä aihetta enemmän. Sen myötä unelmasi voi muuttua taas hieman toisenlaiseksi, alkuperäistä paremmaksi.

Kokeile tekemistä

Monissa töissä ja ammateissa aiheeseen perehtyminen (tai aiheen opiskelu) ja itse työn tekeminen ovat kaksi aivan eri asiaa. Joskus niillä on yllättävänkin vähän tekemistä keskenään.

Siksi kannattaa kokeilla myös itse tekemistä. Voisiko aiheesta tehdä harrastusprojektin? Löytyisikö sitä sivuavaa vapaaehtoistyötä? Tai olisiko joku muu tapa päästä kokeilemaan ja mukaan?

Kokeile seuraa ja ilmapiiriä

Aina oleellista ei ole vain työ vaan myös se, millaisessa porukassa työtä tehdään.

Alan ilmapiiri ja arvomaailma ovatkin tavallista syitä joko viihtyä tai olla viihtymättä jollain alalla. Siksi niitäkin kannattaa kokeilla etukäteen.

Hakeudu sinua kiinnostavan alan tai aihepiirin ihmisten seuraan. Löytyisikö alalta kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa voisit vierailla? Voisitko seurata alan ihmisiä netissä tai somessa? Missä muualla voisit tavata sinua kiinnostavan alan tai ammatin edustajia?

Saat kokeiltua, voisiko tämä olla sinun porukkasi. Samalla opit alasta asioita, joista et tiedä vielä mitään.

Kokeileminen on keinoista tehokkain

Kokeileminen vie unelmien jalostamisen keinoista kaikkein eniten aikaa. Se on usein myös työläin järjestää. Samalla se on keinoista kaikkein tehokkain.

Kokeilemalla unelmasi jalostuu usein lähes itsestään. Seuraavan tyyppinen kertomus onkin aika tavallinen uramuutostarina:

”Lähdin ensin perehtymään tähän asiaan / kokeilemaan tätä juttua ihan harrastuspohjalta. Sen myötä törmäsin tähän toiseen asiaan ja tutustuin näihin toisiin tyyppeihin. Ne pyysikin mua myöhemmin mukaan tähän kolmanteen juttuun, ja siitä se siten lähti.”

Voisiko se olla tulevaisuudessa sinunkin tarinasi?

Mitä unelmaasi liittyvää tekemistä tai asiaa sinun olisi edes pienesti mahdollista kokeilla jo nyt?

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: