Ajatukseen uramuutoksista liitetään usein ajatus unelmatyöstä. Mutta entä jos ei ole mitään työhön liittyvää unelmaa? Jos ei ole toivealaa, missiota tai kutsumusta mihinkään? Jos ei ole edes erityistä kiinnostuksen kohdetta (ainakaan mitään sellaista, jota haluaisi tehdä työkseen)?
Onko silloin tuomittu rämpimään onnettomana työelämänsä loppuun asti? Ei hätää. Ei ole.
”Unelmatyö” asettaa uramuutokselle kohtuuttomia paineita
Unelmatyöstä, tai sen lievemmästä versiosta ”merkityksellisestä työstä”, puhutaan niin paljon, että siitä on monen mielessä tullut onnellisen ja omannäköisen työelämän synonyymi. Samalla se voi asettaa sekä uramuutokselle että työlle ylipäätään kohtuuttomia paineita.
Ajatus, että työn pitäisi toteuttaa elämässä jotakin suurempaa unelmaa, tekee muutokseen lähtemisestä vaikeaa. Jos unelmatyötä ei ole, sellaista on vaikea keksiäkään, ja silloin kaikki vaihtoehdot alkavat helposti tuntua kädenlämpöisen haaleilta. Muutos vaatii aina ponnistelua, eikä ”no ehkä tämä vaihtoehto saattaisi olla ok, mutta enpä oikein tiedä” useinkaan riitä muutosmotivaatioksi.
Onneksi onnistuneeseen uramuutokseen ei kuitenkaan tarvita unelmatyötä — eikä edes minkäänlaista työhön liittyvää unelmaa.
Unelmatyön sijaan voit löytää unelmiisi sopivan työn
Jos sinulla ei ole unelmatyötä, koko kysymys unelmoinnista kannattaa kääntää isompaan kuvaan. Millaisesta elämästä ylipäätään unelmoit?
Ehkä kaipaat elämääsi lisää rentoutta ja vapautta? Ehkä haluaisit enemmän aikaa perheellesi tai tärkeälle harrastuksellesi? Ehkä haluaisit asua jossakin tietyssä paikassa tai elää tietynlaista elämää? Ehkä haluaisit olla tietynlainen ihminen? Unelmasi voivat olla millaisia vain, eikä niiden tarvitse liittyä mitenkään työhön.
Koska työ on kuitenkin iso osa elämää (vähintäänkin taloudellisesti ja ajankäytöllisesti, mutta usein myös sosiaalisesti ja/tai identiteetin kannalta), työllä on usein iso vaikutus siihen, voitko saavuttaa elämän ja asiat, joista unelmoit. Mahdollistaako työsi sinulle sopivan ja mieluisan elämän, onko työsi sen suhteen neutraali, vai onko työsi unelmiesi esteenä?
Sen sijaan, että kysyisit itseltäsi ”mikä on unelmatyöni”, voit siis kysyä: ”Millainen työ voisi mahdollistaa elämän, jollaisesta unelmoin?”
Itsellesi sopivan ja onnellisen työelämän löytääksesi sinun ei tarvitse löytää unelmatyötäsi. Voit yhtä hyvin löytää muihin unelmiisi sopivan työn.