Millainen itsetuntemus auttaa löytämään omannäköisen työelämän?

Jotta voisit tehdä työelämässäsi itsellesi sopivia valintoja, sinun pitää tuntea itsesi riittävän hyvin. Mutta millainen itsetuntemus auttaa löytämään omannäköisen työelämän — ja millainen ei?

Saat tässä kirjoituksessa molempiin kysymyksiin vastauksen.

Käsitys itsestämme voi olla kapea tai vanhentunut

Joskus luulemme tuntevamme itsemme hyvin, vaikka itsetuntemuksemme käsittää meistä vain jonkin kapean puolen. Esimerkiksi seuraavat voivat tuntua ja näyttää hyvältä itsetuntemukselta, vaikka eivät välttämättä sitä ole:

Sinulla voi olla sementoituneita käsityksiä itsestäsi: ”Minussa on nämä ominaisuudet, ja näillä on vaan pakko yrittää rämpiä.”

Olet voinut sulloa itsesi turhan ahtaaseen lokeroon jonkin testin tai tyypittelyn perusteella: ”Olen introvertti, joten en sovi mihinkään sosiaalisuutta vaativaan työhön”, ”Olen ENFP, ja siksi minulla on nämä vaihtoehdot.”

Käsitys itsestäsi voi perustua sinulle jossain historiasi tärkeässä porukassa muodostuneeseen rooliin: ”Olen muiden mielestä vähän outolintu.”

Tai se voi perustua siihen siihen, mitä joku tärkeä ihminen sinulle joskus vakuuttavasti sanoi (ja ehkä sanoo edelleen): ”Minulle on aina sanottu, etten ole johtajatyyppiä.”

Oikeasti voit olla (ja oletkin) samaan aikaan monia, keskenään ristiriitaisia asioita. Voit olla sekä rohkea että pelokas. Muiden seurasta inspiroituva ja yksin viihtyvä. Joissakin tilanteissa pätevä ja osaava ja toisissa epävarma ja räpiköivä. Joiltakin puoliltasi ”johtajatyyppiä” ja toisilta et. Joskus (joidenkin) muiden mielestä outo ja joskus ihan tavallinen.

Voit myös muuttaa monia asioita itsessäsi, mutta et kaikkia etkä yleensä ilman suurta vaivaa. Toisaalta jotkut asiat muuttuvat omiakin aikojaan, omista haluistasi ja päätöksistäsi riippumatta, sillä aika ja elämä muuttavat meitä väistämättä.

Jos olet jostain syystä jäänyt vangiksi kapeutuneeseen tai vanhentuneeseen käsitykseen itsestäsi (kuten jokainen meistä jossain kohtaa elämäänsä helposti on), se voi estää sinua näkemästä kaikkia mahdollisuuksia, joita sinulla oikeasti olisi.

Siksi omaa käsitystä itsestään on aika-ajoin hyvä laajentaa ja päivittää.

Millainen itsetuntemus auttaa löytämään omannäköisen työelämän?

Meissä on jotakin pysyvää ja paljon muuttuvaa. Meissä on useita erilaisia, keskenään ristiriitaisiakin puolia ja ominaisuuksia. Siksi aidosti hyvään itsetuntemukseen kuuluu aina jonkinlainen joustavuuden elementti:

On hyvä tietää, mistä pitää — mutta samalla ymmärtää, että preferenssit voivat muuttua niin kuin elämä muutenkin muuttaa meitä.

On hyvä tuntea omaa persoonaa — mutta samalla käsittää, että se on monipuolisempi ja monimutkaisempi kuin mikään testi tai luokittelu voi kertoa.

On hyvä ymmärtää omia ajattelu- ja toimintatapoja — mutta samalla tietää, että monia niistä voi ajan kanssa muuttaa.

On hyvä tunnistaa osaamistaan ja vahvuuksiaan — mutta samalla tajuta, että monet niistä ovat kehittyneet pitkälle sen mukaan, mihin olemme tähän asti aikaamme käyttäneet.

Kun etsit työelämääsi muutosta, joudut pohtimaan, mikä on pysyvämpää ja mitä olisi hyvä kehittää

Sinulla on luultavasti joitakin suhteellisen pysyviä preferenssejä tai ominaisuuksia, jotka haluat ottaa huomioon voidaksesi elämässäsi hyvin. Toisaalta joudut haastamaan itseäsi toisilla osa-alueilla: rohkaistumaan johonkin itsellesi uuteen, ylittämään sen mihin luulit pystyväsi tai päästämään irti jostain vanhasta käsityksestäsi siitä, millainen olet tai voit olla.

Omannäköisen työelämän löytämisessä auttava, hyvä itsetuntemus ei ole koskaan fatalistista: tällainen olen, enkä sille mitään voi. Toisaalta se ei ole myöskään barbababamaista: voin muuttua millaiseksi tahansa, jos vain itse päätän niin.

Hyvä itsetuntemus on aina jotain niiden väliltä.


Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä: